1 серпня відбулася спроба Установчих зборів Громадської ради при МінТОТ.

З 41 учасників зборів  27 проголосувало за меншу кількість членів громадської ради , ніж визначено Постановою 996,  тобто за 26   осіб  при  35 можливих. Серед  цих 26 осіб, що пройшли до складу Громадської ради, майже всі – креатура т.з. Ініціативної групи – Целовальніченко Н. і Борисичева Г.  А саме:  15 є прямо чи приховано керованими або заснованими ними, підконтрольними ним, або в інший спосіб дотичні до них. А одна організація навіть спеціально була створена  вже в період формування громадської ради
під зайняття в ній місця. Була застосована неприйнятна для громадянського суспільства  практика “договорняків”,  підтасовок документів. брутального тиску на учасників зборів. Наша організація в числі інших покинула цей фарс, коли впевнилася у відсутності демократичних і прозорих процедур ведення зборів. Наші пропозиції і апеляції до  президії у складі Целовальніченко-Борисичева щодо необхідності дотримуватися закону і норм етики  ними не сприймались.  Г. Тука при цьому похмуро мовчав і дивився десь убік, не зупиняючи ґвалтування законності.  8 серпня ми провели прес-брифінг в Українському Домі. Нижче Прес-реліз, поширений у ЗМІ,  а також Звернення до керівників, дотичних до Питань роботи з ВПО і МінТОТ.

                                                                   Прес-реліз

08 серпня 2018 р.

Громадськість не визнає вибори до Громради при МінТОТ

Активісти закликають журналістів не розглядати рішення Установчих зборів Громадської ради  при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб як рішення громадськості, а також прискіпливо наглядати за подальшою роботою самозваної Громради та всього Міністерства.

 

1 серпня 2018 року з другої спроби в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб було проведено Установчі збори по створенню Громадської ради. Перший раз Установчі збори не відбулись через бійку серед її учасників.

 

26 організацій увійшли до складу Громадської ради, при цьому майже всі організації пов’язані з адвокатом Наталією Целовальніченко, яку журналісти підозрюють у виманюванні коштів в переселенців, а також адвокатом  Геннадієм Борисичевим.  Одне з таких формувань було створено за місяць до проведення установчих зборів.

 

На зборах були присутні представники 41 організації. При цьому 27-30 осіб голосували одноголосно за всі питання. Так, одностайно були прийняті рішення про обрання трьох членів лічильної комісії, секретаря та голову установчих зборів – Целовальніченко.
Цікавим є і той факт, що ще в 2017 році до складу Громради МінТОТ подали свої заявки 106 інститутів громадянського суспільства, а сама Наталія Целовальніченко не увійшла до їх складу через те, що надала документи з неправдивими відомостями. Це не завадило цього разу їй очолити Ініціативну групу з підготовки Установчих зборів і самий розглядати документи своїх організацій на участь, так і відмовляти у участі іншим.

 

Близько десяти організацій покинули збори на знак протесту. Зокрема, “Донбас SOS”,  ГО «Ерлайт», БФ “Право на захист”, “Українська народна рада Донеччини та Луганщини,  БО «Благодійний фонд допомоги батальйону «Донбас»,  «Міжнародна агенція змін», ГО «Ти потрібен Україні», Луганська обласна громадська правозахисна жіноча організація “Чайка”.

 

“Неможливо виграти в карти у шулерів”, – так прокоментувала хід подій Олександра Дворецька, виконавча директорка “Восток – SOS”.

 

Законодавство рекомендує формувати громради у складі 35 членів, але 27 осіб проголосували одностайно за скорочення кількості членів ради до 26 осіб.  Це було зроблено з метою обмеження впливу громадськості на рішення майбутньої Громадської Ради та на концентрацію влади в руках осіб, наближених до керівництва Міністерства.

 

Деякі організації взагалі не є дотичними до тематики окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Колишній командир роти “Донецьк” батальйону “Дніпро-1” Володимир Шилов пропонував кожній особі доповісти про діяльність своєї організації та плани співпраці з МТОТ.  Але близько 30 учасників зборів одразу проголосували “проти”.

 

Раніше МТОТ відмовився робити публічне та прозоре голосування в Інтернеті, яке б унеможливило фальшування виборів та залучило широкі кола громадськості до обговорення складу громради.

 

У грудні 2017 року Борисичев та Целовальніченко організовували Всеукраїнський з’їзд лідерів громадських організацій внутрішньо переміщених осіб, на якому одним із спікерів був Тука. Після чого була сформована “Всеукраїнська Платформа Донбасу”. Від її імені Борисичев невдовзі підписав з Тукою та МТОТ меморандум про спільні дії.

 

Громадські організації вимагають від Міністерства з питань тимчасово окупованих територій не затверджувати персональний склад Громадської ради, провести відповідну оцінку документів та провести голосування до складу Громради використовуючи голосування онлайн за прикладом Міністерства охорони здоров’я України.

Підписали:
  1. “Восток СОС”
  2. “Донбас СОС”
  3. Луганська обласна громадська правозахисна жіноча організація “Чайка”
  4. Українська народна рада Донеччини та Луганщини
  5. «Міжнародна агенція змін»
  6. «Всеукраїнське громадське об’єднання «Рушійна сила»
  7. БО «Благодійний фонд допомоги батальйону «Донбас»
  8. ГО «Ти потрібен Україні»
  9. ГО “Україна.Час єднатись”;
  10. ГО “Товариство свідомих громадян”;
  11. ГО ” Спілка учасників АТО Боярки”;
  12. ГО “Луганська коаліція “Громадяни за прозорість дій влади”;
  13. ГО “ТЕРИТОРІЯ-НОВИЙ СХІД”
  14. ГО “ПЕРЕСЕЛЕНЦІ ДОНБАСУ НА СУМЩИНІ”
  15. ГО “На Добро”
  16. ГО “Мій.Дім.Юа” ;
  17. БФ “До-До”.
  18. НПГД “Солідарність”
  19. ГО “Міст 3.10”
  20. ГО “Активне громадське суспільство”
  21. ГО “Міцна громада”
  22. Приватна наукова установа “Центр економіко-правових досліджень”;
  23. “Говори!” всеукраїнський бюлетень, Свідоцтво: КВ 22911-12811Р