Продовжуємо працювати над проєктом «Інформаційно-документальна допомога пенсіонеркам Бородянської ТГ по відновленню їх зруйнованого та пошкодженого житла» від Українського Жіночого Фонду за підтримки Уряду Канади.

 

*** Інформації  про те, як правильно подати заявку і зафіксувати пошкодження, – дуже багато, вона зрозуміла і конкретніа На практиці на сьогодні ми можемо говорити про те, що процедура самої фіксації збитків, наприклад, в Бородянській ТГ, відбулася належним чином. Ті, хто знаходиться в громаді, хто повернувся, хто захотів, – практично всі подали заявки про пошкоджене та зруйноване майно внаслідок війни, щоб у майбутньому отримати компенсацію. Старости спрацювали добре в цьому напрямку Але ж заявку в ДІЮ дуже важливо подати, бо туди будуть підтягувати й самі акти та звіти з обстеження, щоб потім нараховувалася компенсація, хоч це буде і не скоро.

 І, власне, наші візаві й не очікують цієї скорої компенсації. Вони самостійно, а також за допомогою родичів, громади, соціального бізнесу, волонтерів та міжнародних організацій латають те, що можна полатати в будинках та квартирах. Якщо Агентство ООН у справах біженців, БФ «Рокада» – виконавчий партнер Управління Верховного комісара ООН у справах біженців роблять поточний ремонт будівель найбільш вразливим категоріям населення, то Червоний Хрест – то грошова допомога тим же категоріям. Більше зараз вставляють вікна, двері, ремонтують дахи (державна програма). А от тим, чиє житло повністю зруйноване – важко непосильно, вікна нікуди вставляти… Декому (дуже поодинокі поки випадки) надали модульні будинки, а декому (дуже поодинокі поки випадки також) – будують малогабаритні будиночки. В основному постраждалі з власної ініціативи самі беруть в оренду квартири та будинки, або практикують тимчасове перебування у родичів та друзів. Таких людей, чиє житло не підлягає відновленню, дуже багато в Бородянській ТГ…

 

…Від обстеження житла постраждалих літніх людей ми вже вийшли в площину адвокасі. І питання, які ми сформували як актуальні, будуть важливими не лише для Бородянської громади. Такі питання точно постануть у всіх, хто втратив житло, або отримав пошкодження житла й в інших громадах:

  • наприклад, таке питання, як підстави і процедури оскарження результатів роботи комісій з обстеження пошкодженого або зруйнованого житла (невірно встановлена ступінь руйнації/пошкодження, в основному занижена);

  • також важливим є питання, яке стосується зруйнованої мікроекономіки селян, – зруйновані хліви, погреби, гаражі, літні кухні, сараї, майстерні тощо, – як можна отримати компенсацію за руйнування або пошкодження об’єктів, які є невід’ємною частиною сільського домогосподарства та сільської мікроекономіки?

 

Варто зазначити, що зафіксувати пошкодження майна на документальному рівні – цей шлях в Бородянській громаді, наприклад, майже пройдено. А от визначення ступеню пошкоджень або руйнування в процесі обстеження – це наступний виклик для людей. Зрозуміло, що сума заподіяної шкоди має бути встановлена на підставі звіту про технічний стан житлового будинку і оцінки майніа, та отриманого експертного висновку у вигляді відповідного акту обстеження комісією. Однак методика компенсації збитків ще не розроблена, механізм встановлення збитків, оцінки вартості майна, застосування коефіцієнтів і порядок виплат цієї компенсації також не розроблений на сьогодні. Чекаємо.

 

Наприклад, для їх фіксації Замовник, представлений в.о. голови Бородянської селищної ради, залучив Виконавців – компанії, які за результатами обстежень технічного стану будівель склали відповідні акти і звіти з обстеження будівель і споруд, які пошкоджені внаслідок агресії російської федерації проти України. У когось з власників будівель все добре по акту, хтось просто погодився і не став протестувати, а у когось ці документи виявилися з численними невідповідностями і люди збентежені (бо вони втратили і свій будинок, і своє господарство). Наприклад, після їх отримання від власників зруйнованих або пошкоджених житлових об’єктів у селі Вабля стали надходити численні скарги на невідповідність даних у цих документах реальному технічному стану будинків. Цю невідповідність можна підтвердити технічними паспортами, фотографіями, показами свідків тощо. І що бачимо, який вихід в цій ситуації,? Це або заява до Виконавця з пропозицією надати варіанти рішення проблеми, або звернутися до Замовника обстеження Голови Бородянської ТГ з копією листа на Виконавця обстеження з проханням створити нову комісію для повторного обстеження житлових будинків того ж села Вабля з фіксацією їх дійсного технічного стану та складанням нових актів і звітів з виправленими даними.

 

Ми, та компанії з оцінки, мають усвідомлювати, що усі збитки майну, завдані агресором, мають бути компенсовані, оскільки Україна – правова держава і дотримується принципу верховенства права. А некоректне виконання самих звітів, заниження компаніями з оцінки ступеню руйнувань, недбале виконання звітів викликає багато запитань Можливо, це б і була випадковість, але ж чому так масово (лише у селі Вабля вісім невдоволених людей, які звернулися до нашої організації)?. Ми ж усі розуміємо, що людина, яка має отримати компенсацію від держави, тим самим передає державі права на вимоги компенсації від росії, для формування групового позову до країни-агресора. Тому і оцінка обсягу компенсації, і відповідність самої оцінки збитків до міжнародних стандартів оцінки (передбачають можливість визначення вартості житла на певну дату – за середніми ринковими цінами у певному регіоні чи місті; до цієї ціни можна додати усереднену оцінку оздоблення) надзвичайно важливі сторони цієї справи. І не треба економити гроші агресора.