Громадськість має потужний інструмент роботи з владою – громадську експертизу, порядок проведення якої записано у Постанові Кабінету Міністрів №976 від 05.09.2008 р.

Згідно з цією Постановою, громадська організація може  проконтролювати діяльність органу виконавчої   влади у зручний і ефективний спосіб, надати йому свої пропозиції.

Для цього треба:

  • зробити запит на сприяння органу виконавчої влади  проведенню громадської експертизи діяльності цієї влади,
  • отримати запитувані документи для їх  вивчення,
  • зробити по них експертні висновки,
  • а ці висновки підлягають розгляду на колегії цього органу.
  • Більше того, по них робиться план реалізації поданих пропозицій,
  • а ще пересилаються і експертні висновки, і заплановані заходи до Секретаріату Кабінету Міністрів для обліку, контролю, оприлюднення.

Вся ця робота займає десь 2-3- місяці.

Але це для  серйозних, працюючих органів влади.

Тільки не для чиновників КМДА, якій вони хочуть створити непривабливий імідж “шарашкіної контори”.

Судіть самі.

Правозахисна організація жінок-переселенок “Воля до життя” подала свій запит голові КМДА КЛИЧКУ В.В. ще 18 березня 2016 року,

Мета – провести громадську експертизу діяльності  КМДА щодо виконання законодавства у сфері реалізації прав людини та інтересів внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у місті  Києві.

Хто скаже, що КМДА сумлінно виконує свої обов’язки щодо переселенців і що серйозно, по-дорослому намагається вирішити їх проблеми, хай першим кине в мене каменем.

Ми надивились на них, надіслали звернень  штук 20, оцінили їх  “роботу” сповна.

Люди добрі, їхня “діяльність” – це якийсь абсурд. Досі, протягом півроку, чиновники  жонглюють нашим аркушем з заявою з кабінету в кабінет., з департаменту в департамент, і досі не видали розпорядження про проведення експертизи.  Постанова 976  часу на вихід розпорядження відводить  не більше тижня. Розпорядження немає вже цілих 6 місяців. А ми дивуємось, чому війна досі триває. Дивлячись на дрімучу бездіяльність київських клерків КМДА, я думаю, що ще довго-довго не буде розумних команд нашим воїнам, бо такі ж сидять усюди – і…нічого путнього не роблять.  Ще довго-довго наші переселенці залишатимуться дискредитованими цими  чинушами.. Абсолютна безвідповідальність: замість одного тижня – шість місяців!! Рекорд Гіннеса!

Доведеться писати скарги і судитися з недбалими чиновниками, які реально діють як п’ята колона в Серці України.

Питання, чому таких тут  тримають?

Бо самі такі.

Маємо претензії до мера Кличка В.В., до його першого заступника Пліса Г. В., до його просто заступника Поворозника  М., керівника департаменту соціальної політики Крикунова і його підлеглих,  до Департаменту суспільних комунікацій, до Департаменту будівництва та житлового забезпечення, до юрвідділу, який начебто увесь час вже третій раз “переробляє” проект розпорядження; до апарату контролю проходження документів. Також до всіх тих чиновників, які, відповідаючи за роботу з переселенцями, не знають, що Урядом прийнято Комплексну державну програму по переселенцях, і її треба виконувати. Те ж саме по Рекомендаціях парламентських слухань. Не орієнтуються у правах ВПО, хоча прийнято цілий закон. І т. д.

Претензій багато.

Окремі добросовісні працівники загальної картини кричущої розхлябаності не міняють.

Доведеться  судитися.  А  що робити? Бо нам болить.

Лариса  Заливна,

громадський експерт.