Чому ми, як внутрішньо переміщені особи, прагнемо, щоб була складена міська програма для нас? Тому що реально живемо у місті Києві, передмістях, у Київській області.

А чим живе людина?

Всі маємо зв’язок з Києвом, який посилюється. Людина постійно обертається у сферах, які у Києві наповнені таким змістом (тезово):

  1. Сім’я: інтегровані у Київ діти, родини.
  2. Робота: багато можливостей.
  3. Міське середовище: людське оточення, місцеві спільноти, транспорт, лікарні, освітні заклади, владні установи, комунальні підприємства (послуги), торговельна та інша побутова мережа.
  4. Держава: законодавство, соціальні установи і заклади, адміністративні служби, податкова служба, вибори влади.
  5. Навколишнє середовище, екологія:  тенденції (кліматична міграція, концентрація в мегаполісах з човниковою міграцією).
  6. Сама людина: здоров’я, оцінка свого повсякденного життя, постійний розвиток особистості, відчуття власного я.

Хто є ми, переселенці – визначення за Законом

Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Чим ми відрізняємось, як переселенці, від інших людей

Ми насильно вирвані з життя, яке створювали для себе і близьких.

Стався обвал рівня життя до ступеню недостатнього і вкрай недостатнього (є ст. 48 Конституції України). Ми позбавлені умов нормального життя: безпеки, власного житла, роботи і своїх занять, частини сім’ї, спокою, частково – здоров’я ( у т. ч. психологічного), умов для розвитку, коштів як засобів існування ( включаючи  тимчасове і суттєве позбавлення пенсійних виплат, виплат соціальної допомоги, дисбаланс в оплаті праці або в доходах від підприємницької діяльності), визначеності майбутнього.

Ми інтегруємося у нові громади на нових місцях проживання.

І ми хочемо зробити свій внесок у планування нашого кращого спільного майбутнього з гостинними громадами, з людьми, серед яких ми будемо жити.