Організація “Чайка” приступила до виконання Проекту,     назва якого наведена в заголовку і який  передбачає напрацювання механізмів набуття житла переселенцями шляхом отримання землі і будівництва житла у сільській місцевості.

Завдання проекту – напрацювати механізми вирішення житлової проблеми переселенців.

коттедж для переселнцівА саме, пройти всі необхідні для ВПО процедури, щоб забезпечити розробку технічного проекту будівництва житла у конкретному селі для конкретних 50 сімей з числа соціально малозахищених.

Проект включає відпрацювання таких кроків: а) укладання списку сімей із зазначенням їх потреб і можливостей принести користь приймаючій громаді; б) пошуки відповідних місць поселення, де є вільні землі і можна отримати площу під будівництво; в) проведення переговорів з громадою і місцевою владою, погодження з обласною владою; г) проведення спільних заходів ВПО і членів громади по узгодженню  спільних планів розвитку села, як-то : засідань робочих груп, сільських сходів, круглого столу, презентацій. громадських слухань; д) пошуки джерел фінансування, інвесторів, для здійснення спільних планів; е) прийняття перших офіційних рішень: сесії сільської ради, районної ради, можливо – обласної влади щодо виділення землі, землевпорядних робіт, затвердження плану забудови, включаючи житлові будинки і об’єкти соціальної інфраструктури. Призначення будівель – для ВПО і частково для місцевих жителів.

Сам процес розробки технічного проекту і його затвердження до завдань даного проекту не входить. Для нас в ньому важливий старт: відпрацювання механізмів пошуку землі; способів формування групи ВПО як юридичного суб’єкта, спроможного у подальшому вести свою діяльність самостійно; опрацювання методів узгодження інтересів ВПО та громади, налагодження діалогу; формування принципів спільного планування майбутнього – яким ми хочемо бачити село в результаті здійснення спільних проектів; формування принципів підбору партнерів, інвесторів, підходу до пошуків джерел фінансування самого будівництва, також активізації ВПО щодо несення власних витрат на реалізацію своїх планів (грошових, власною участю у роботах і т.п.)

В ході робіт першого місяця (а проект триває з 20 березня по 20 вересня 2017 р.) робоча група ВПО концептуально вже визначилася, що в поселення може входити житло різного типу:

соціальне – багатоквартирний малоповерховий будинок на спільній ділянці під будинок, без ведення присадибного господарства;

відомчий гуртожиток виробництва, якщо таке за бажанням громади і за наявності умов буде створюватися у вибраному селі;

блокгауз – одноповерховий великий будинок на 4 хазяїна з присадибними ділянками;

пентгауз – кілька поєднаних спільними боковими стінами квартир з окремими виходами на своє невеличке подвір’я;

котеджні будинки на власній садибі;

об’єкти соціального або виробничого призначення, зокрема, навіть приміщення громадського центру. Зауважимо, що такі об’єкти виправдовують себе у більших поселеннях, починаючи зі 150 сімей.

Тип житла залежить від спроможності людини вкласти свою частину коштів і докладати фізичних зусиль для догляду за будинком і ділянкою землі навколо житла. Наприклад, пенсіонерам найбільше підходить соціальне житло, а сім’ям, де багато робочих рук – котедж з присадибною ділянкою і, наприклад, теплицею. У будь-якому разі, мають бути робочі місця.

Тому в проекті паралельно передбачено розв’язання завдань і відпрацювання механізмів забезпечення роботою: або у теплицях, або на підприємствах агропромислового комплексу, або розвиток якогось перспективного напрямку промисловості, соціальної інфраструктури. Це питання вирішується разом ВПО і громадою, на основі взаємного врахування спільних потреб, можливостей, місцевих природних ресурсів. Останні можуть бути різними – від переваг географічного розташування, площі земель, лісів, вод, характеру рослинності, до можливостей використання надр.

Саме таку концепцію ми відпрацьовуємо в цьому проекті  на прикладі невеликої групи 50 сімей, які в результаті цього проекту як підготовчого етапу, а також подальших, розгорнутих будівельних робіт вже поза цим проектом, вже наступного року мають вселитися у своє житло. Цей пілотний проект першого етапу практичного вирішення проблеми житла ВПО підтримано Радою Європи через Офіс Ради Європи в Києві в рамках проекту “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні”

Ми будемо висвітлювати всі етапи виконання цього корисного для ВПО проекту і ділитися з переселенською спільнотою, з суспільством, з іншими громадськими організаціями нашими напрацюваннями.

Координатор проекту – Лариса Заливна, тел. 066 766 99 31

Якщо номер не відповідає зразу, повторіть через деякий час або чекайте на зворотній дзвінок.