Завдання громадськості – впливати в корисному для народу напрямку на владу,

Влада складається з цього погляду з чотирьох секторів:

перший сектор – адміністрація, органи влади

другий сектор – бізнес

третій сектор – громадянське суспільство

четвертий сектор – ЗМІ            ( поширений вираз “четверта влада”)

 

Не розроблено наповнення п’ятого сектору – влади місцевих громад, тобто народу. Це має бути прописано у Конституції та законах

 

Способів впливу на владу з боку громадськості багато:

1. Робота з виборцями – впливає на формування представницької влади, на звітність депутатів. Проте, у нас ці можливості нерозвинені.  Немає культури  виборця, його відповідальності за свій вибір (моральної, політичної – це визначається по тих рішеннях, які приймають депутати) .

Це демократія представницька.

Вибір має бути:

  •  поінформованим  –  повна інформація про кандидатів, про їх виборчі програми, про свої права. про можливості контролю за дотриманням правил голосування і т. д.
  • усвідомленим – виборець має усвідомлювати, чому він обирає саме цього кандидата і чим обернеться для глибинних інтересів його і кола його людей  цей вибір. тобто виборець усвідомлює свою відповідальність за свій вибір
  • вільним (свобідним)  – виборець має вільно обирати, без примусу, без контролю ззовні, з повним дотриманням таємниці голосування

2. Робота з адміністрацією, з органами виконавчої вдали через різні форми взаємодії (подання заяв, звернень, подання пропозицій,  участь у громадській раді,  проведення громадської експертизи, моніторингу і інших форм контролю, проведення різних публічних заходів, у тому числі з залученням представників органів влади – Круглих столів, конференцій, інших форм консультацій з громадськістю, аналітичних викладок, проектів і т.п. Зазначене є формою участі у процесах вироблення рішень владою.

Це демократія участі

 

3. Безпосереднє прийняття рішень народом ( референдум, збори громадян з прийняття рішень, такі ж збори трудових колективів , сільські сходи, Майдан)

 Це безпосередня (пряма) демократія.

Види демократії з прийняття рішень дані у порядку від найбільш розвинених в нашій практиці  до найменш застосованих. Пряма демократія потребує розвитку, демократія участі – удосконалення і покращення практики, представницька – усвідомленого, відповідального, вільного вибору і  дотримання прав  виборця.

Тут наведені деякі сторони видів демократії.