Уповноважена з прав людини В. Лутковська у своїй відповіді на моє звернення до неї з приводу дискримінації переселенців у пенсійних справах просто «відморозилася»:

  • «… до міністерства соціальної політики … направлено звернення щодо надання відповідних роз’яснень стосовно порядку відновлення призупинених соціальних, в тому числі, пенсійних виплат у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 «352 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509» та вжиття відповідних заходів реагування для забезпечення вашого права на соціальний захист

Про результати розгляду та вжиті заходи Вас буде поінформовано».

  • «За дорученням Кабінету Міністрів України запитувана інформація надана Уповноваженому з прав людини Міністерством фінансів України, яке повідомило, зокрема, що одним з ключових моментів прийняття змін було впровадження єдиного уповноваженого банку для внутрішньо переміщених осіб з метою фізичної ідентифікації одержувачів пенсійних та соціальних виплат (відповідь додається)».

(Додам від себе: відповідь від Мінфіну датована ще 04 грудня 2015 р. В ній зазначено кричуще несправедливі, дискримінаційні принципи підходу до переселенців.

Цитую: «Постанова Кабінету міністрів України 12.08.2015 № 615 була прийнята з метою збереження коштів внутрішньо переміщених осіб (далі: ВПО), забезпечення виплати пенсій за фактичним місцем проживання, недопущення протиправних дій третіх осіб під час здійснення таких виплат, а також з метою недопущення виплати пенсій ВПО одночасно на підконтрольних територіях України та на територіях так званих ДНР та ЛНР.

Одним з ключових моментів прийнятих змін було і провадження єдиного уповноваженого банку для ВПО, що мало на меті повторну фізичну ідентифікацію одержувачів пенсійних та соціальних виплат.

Це дозволить знівелювати ризик неправомірного отримання грошей одержувачами зазначених виплат, а також отримати уточнену інформацію щодо їх реального місця перебування». – кінець цитати.)

  • На основі таких ганебних принципів ставлення до ВПО як до людей другого сорту, яких теж поділено «на сіреньких і чорненьких», тобто тим, хто живе на підконтрольній території України і хто живе на непідконтрольній території, Уповноважена з прав людини не робить ніяких висновків про наявність брутальних порушень прав людини – ВПО  в Україні і завершує свою відповідь НІЧИМ.

 

Зважаючи на таку ніяку відповідь, ми  були вимушені повторно направити листа В. Лутковській з вимогою посприяти безперешкодному отриманню пенсії через пошту (це моя особиста потреба)) і з вимогою виказати свою позицію щодо впровадження «кріпосного права Ощадбанку» стосовно пенсіонерів – ВПО у такому формулюванні :

«Також прошу обгрунтувати позицію   Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини, щодо порушеного Конституційного права  громадян «вільного вибору»  способу отримання пенсійних виплат,  впровадженого органами виконавчої влади України».

 

Шановні колеги!. Зверніть увагу на те, що пенсія – не подачка від держави, а це ВЛАСНІСТЬ пенсіонера», який все життя відкладав на свою пенсію через- спеціальний механізм нарахувань на зарплату (це була стаття 2 бюджету будь-якого підприємства, організації, установи. Тоді була і зараз продовжує частково існувати солідарні система соціального пенсійного забезпечення).

Держава в особі вищої керівної верхівки у брутальний спосіб посягає на нашу власність, на нашу пенсію, яку ми заробили і яка є для багатьох основним і єдиним джерелом існування.

НІХТО НЕ МАЄ ПРАВА ВІДБИРАТИ ПЕНСІЮ ГРОМАДЯНИНА, ДЕ Б ВІН НЕ ПРОЖИВАВ.  Тим паче, якщо український громадянин проживає на території України.

 

Щодо ПЕНСІЇ як ВЛАСНОСТІ ПЕНСІОНЕРА  є низка міжнародних документів, інформацію щодо яких люб’язно надала моя добра знайома Ольга Георгіївна:

 1) Федорова Алла Леонідівна.  Захист соціальних прав в рамках Європейської конвенції з прав людини (наукова доповідь),Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Київ, 2013)

2) http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/38611425

3) http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/41558755

4) http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/42014030