26 лютого за ініціативою громадськості у Департаменті соціальної політики КМДА відбулися консультації з громадськістю  з питання:  «Об’єднання зусиль державної виконавчої влади м. Києва та громадськості з виконання «Комплексної державної програми щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України, на період до 2017 року», затвердженої  Постановою КМУ №1094 від 16.12.2015р.»

26022016(004)

консультації з питань житла для переселенців

Були представники різних департаментів і служб КМДА, що мають відношення до вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб у м. Києві: передусім. житла, землі, освіти, соціального захисту. надання медичної допомоги,  тощо.

За результатами діалогу, що відбувся між представниками громадськості і влади, можна зробити декілька висновків:

  • Київська влада почала звертати увагу на проблеми переселенців, проте, зрозуміло,  чиновники нічого не будуть робити без команди згори, а команди такої немає. Представники міської влади неодноразово нагадували про це в ході дискусії. Частина з  чиновників станом на кінець лютого навіть не знала, що у другій половині грудня минулого року Урядом прийнята   Державна програма по переселенцях. Наші наполягання на тому, що в переліку виконавців майже кожного пункту плану Державної програми значиться також КМДА, не були почуті. Чиновники стояли на своєму: немає команди згори, немає виділених грошей.
  • Все одно щось треба робити. Особливо з житлом. Всі це розуміли.
  • Згода між учасниками  в основному: треба працювати разом, створювати спільну команду з розробки механізмів вирішення питань, лобіювати створення потрібної нормативно-правової бази, а проблеми все одно треба вирішувати.

Була запропонована Стратегія прискорення розвитку м. Києва за рахунок будівництва постійного житла для ВПО

Нижче наводиться та резолюція, яка обговорювалася на зустрічі і була в цілому прийнята.

Чекаємо пропозицій до формування міської програми вирішення питання житла від переселенців.