Г р о м а д с ь к а   о р г а н і з а ц і я

Луганська обласна громадська  правозахисна жіноча організація «Чайка»     

« 29  »_травня 2019р.

вих. №_201_        ___

                                              Міністру соціальної політики країни

                                              РЕВІ А.О.

 

                                              Шановний  Андрію Олексійовичу!

 Звертаємося до Вас з давно назрілими питаннями соціального захисту вимушено внутрішньо переміщених осіб, також тих жителів постраждалих від війни Донбасу і Криму, які виїхали на навчання або на тимчасову роботу до інших областей України  до початку війни 2014 року ( тобто не мають статусу ВПО) і не можуть повернутися назад за причини загрози для  їхнього життя на місцях їх постійного проживання.

 

Нижче наводимо питання, які потребують негайного розв’язання, оскільки породжують соціальну напругу у суспільстві і невдоволеність діями чи відсутністю належних заходів  з боку органів державної влади:

 

  1. Наполягаємо на виконанні Постанови Верховного Суду України про скасування перевірок житлово-побутових умов ВПО ( Постанова від 20 грудня 2018 року у справі № 826/12123/16; адмінпровадження №К/9901/57533/18). Під прикриттям таких незаконних перевірок затримується видача пенсій та соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам, а самі вони дискримінуються.

Просимо взяти питання виконання Постанови Верховного Суду України під контроль Міністерства, заборонити порушення на місцях.

 

  1. Наполягаємо на виплатах заборгованості по пенсіях (!) для ВПО під прикриттям перевірок перебування на місцях чи перетинання КПВВ з непідконтрольними ВСУ територіями. ВПО час від часу виїжджають на окуповані/анексовані території для перевірки збереженості свого житла, для відвідування хворих та престарілих рідних, забрати речі, тощо, тобто з суто побутових і майнових питань. Останнім часом таким ВПО пенсії і соціальні виплати неправомірно затримані до прийняття «спеціального рішення» Уряду, що є порушенням конституційних прав громадян.

Реалії війни полягають, серед іншого, а) у розлученості війною понад 60% сімей, коли на захоплених територіях залишилися маломобільні та нетранспортабельні громадяни, б) також в масовій ураженості внутрішньо переміщених осіб явищем раптової бідності внаслідок утрати ними своєї власності.

Просимо припинити порушення прав громадян і виплатити всі заборгованості.

 

  1. Просимо вирішити питання щодо змін обчислення трудового стажу у бік зниження строку виходу на пенсію для ВПО внаслідок втрати 5 років стажу за причини війни, внутрішнього переміщення і перебування на обліку як безробітних осіб.                                                     Діюча система виходу на пенсію та її нарахування така, що ВПО за причини 5 втрачених з-за війни років вимушені будуть виходити на пенсію у 75 років, що нереально і перевищує середню тривалість життя по Україні.

 

  1. Просимо прийняти нормативний акт щодо надання статусу внутрішньо переміщених осіб тим громадянам, які мають прописку на окупованих /анексованих з 2014 року територіях, але виїхали звідти ще до війни у зв’язку з навчанням у вишах України або  для тимчасової роботи, а після початку війни у 2014 році не можуть повернутися до себе додому за причини загрози їхньому життю на територіях, уражених війною. Такі випадки легко встановити на основі відміток у паспортах про реєстрацію постійного місця проживання на нинішніх окупованих/анексованих територіях, не перекритих новою постійною реєстрацією.

 

  1. З метою захисту прав людини і досягнення справедливості, просимо ініціювати розгляд питання, вирішення якого потребує комплексного підходу з боку Міністерства соціальної політики, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Кабінету Міністрів України. ВПО обурюються тим, що їм нараховують заборгованість за житлово-комунальні послуги на окупованих територіях, хоча вони там за період окупації не проживають і послугами не користуються. Здійсненням цієї ініціативи буде попереджено соціальний конфлікт, який назріває і посилюється з часом.

Наполягаємо на вирішенні цих питань, які є життєво важливими для внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які фактично опинились у стані внутрішньо переміщених осіб.

Про вжиті заходи та орієнтовні терміни їх виконання, також про відповідальні за виконання цих пропозицій структури Міністерства соціальної політики  просимо сповістити у письмовому вигляді  на адресу:

ЛОО Чайка,

З повагою,

голова правління                                                         Заливна Л.М.

тел. 066 766 99 31