3 жовтня 2016 р. відбувся тренінг «Місцева влада і громадськість: інтеграція  ВПО як ресурс розвитку місцевої громади». День – перший понеділок жовтня- вибраний на честь Всесвітнього Дня Хабітат (Міжнародного Дня житла, поселень).

Основним тренером виступив доктор економічних наук Олександр Затолокін, директор Центру муніципального менеджменту(Хабітат) м. Київ), науковий керівник Програми ООН-Хабітат зі стратегічного планування в Україні, національний експерт ООН. В актовій залі Департаменту соціальної політики (м. Київ, вул. Комарова, 7, зібралися представники громадськості, департаментів КМДА, органів влади.

03102016002

Мета – навчитися розробляти цільові програми під міську програму підтримки, адаптації, інтеграції ВПО м. Києва на 2017 рік, яку створює на даний час КМДА на виконання вимог Комплексної державної програми по ВПО.

Ця державна програма має хитру назву, затверджена також хитро, на нашу думку – заднім числом і в такий час, щоб вона не увійшла до бюджетного процесу. Прем’єр А. Яценюк, Президент П. Порошенко, Міністри, обов’язком яких є розв’язувати проблеми  ВПО, – всі зійшлися на  ігноруванні явища масової евакуації  ~ 4 млн. людей з районів ведення війни, анексії та окупації, також на майже неприхованій дискримінації переселенців в Україні. Настільки виглядає все не по-людськи і не компетентно для керівників такого рівня, що ООН вимушена була  нагадати нашим можновладцям про їхній прямий обов’язок щодо громадян України, яких вони не захистили і не підтримали у складну годину випробувань.

Завдання тренінгу – набути уміння узгоджувати інтереси і дії суб’єктів процесу інтеграції ВПО в конкретній громаді, отримати нові знання щодо застосування інструментів і механізмів  формування  Міської цільової програми підтримки, адаптації, інтеграції ВПО м. Києва на 2017 рік, як нового ресурсу розвитку громади і міста / кейс на прикладі м. Сєверодонецька /.

Були виконані вправи як фрагменти міської Програми по переселенцям. На даний час правозахисники організації, експерти і волонтери розробляють цільову програму з інтеграції по 5 напрямках: 1. ЖИТЛО. 2. ЗАЙНЯТІСТЬ. 3.СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ. 4. МЕДИЦИНА. 5. ОСВІТА.

Чому ми взялися за міську програму – див.у нарисі  в рубриці “Ми в суспільстві”.

Це тренінг проведено в рамках проекту “Внутрішньо переміщені особи у Києві: від проблеми – до ресурсу розвитку приймаючих громад” який виконується правозахисною  організацією жінок-переселенок «Воля до життя»  за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні .

Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy  Grants Program of the U.S.Embassy in Ukraine. The views  of the authors do not necessarily reflect the official position of tht U.S. Government