Річний звіт ЛОО «Чайка» за 2015 рік

 

  1. Загальні дані

Найменування: Громадська організація: Луганська обласна громадська правозахисна жіноча організація «Чайка».

202183418

Зареєстрована 16 листопада 2000 р. у м. Луганську Луганським обласним управлінням юстиції, свідоцтво № 480.

Місцезнаходження організації змінено у вересні 2014 р. на м. Київ у зв’язку з війною на сході України. Реєстраційні документи передані з Луганської області до  Голосіївського районного управління юстиції у м. Києві.

Юридична адреса організації – м. Київ, 03040, Голосіївський район, вул.. Ломоносова, буд. 5/ 3.

Поштова адреса організації  – м. Київ, 04070, Контрактова площа, 7-Б.

 На фото учасники зборів “Чайки” у Києві

17 жовтня 2015 р. з 5 областей України.

 

Тел.             066 766 99 31

Ел. пошта  lgseagull@gmail.com
Сайт           http://chaika.org.ua
ФБ              https://www.facebook.com/lugansk.chaika/

 

  1. Виникнення, структура та розвиток організації

Організація виникла як група гуманітарної, інформаційної, правової підтримки учасників акцій протесту шахтарів та їхніх дружин і дітей в Луганській області в 1995 – 2002 роках

 

IMAG0367

Місія: сприяння розвитку правової держави  шляхом об’єднання і докладання зусиль жіноцтва до захисту прав людини, передусім, жінок, дітей, найбільш соціально незахищених груп населення.

 

У 2015 р. у зв’язку з новою ситуацією переміщення організації і розселення її членів по Україні місія з прийняттям нової стратегії місія змінена:

Місія:  Зміцнення позицій українського жіноцтва у прогресі Української держави через захист прав людини та інтеграції внутрішньо переміщених осіб на нових місцях проживання ( пізніше уточнена у 2015 р.)

На фото від 24 серпня 2006 р. представники  Незалежної профспілки гірників шахти ім. М. П. Баракова,

активу  “Чайки” на щорічній акції вшанування пам’яті шахтаря Олександра Міхалевича,

який самоспалився 14 грудня 1998 року на знак протесту проти знущань керівництва шахти і області

над учасниками акції протесту шахтарів у Луганську на захист конституційних прав шахтарів.

(див. ВЕЛИКИЙ ПІКЕТ  на сайті www.npg.org.ua   c.8-10 ).  Через 2 роки виникла “Чайка”.

 

Мета –  об’єднання зусиль жіноцтва для захисту своїх жіночих, соціальних, економічних, духовних, культурних та інших прав і інтересів жінок, а також їхніх родин.

Завдання:

–   сприяння наданню допомоги з захисту прав жінок та членів їхніх родин;

–   сприяння підвищенню правосвідомості жіноцтва;

–  створення умов для участі жінок та членів їхніх родин в програмах реалізації своїх соціальних, економічних, духовних та інших інтересів, тощо.

 

Система управління:

Найвищий органі – конференція (збори) організації (щорічно)

Поточне управління – правління організації, яке обирається зборами

 

  1. Результати попередньої діяльності організації

Діяльність: Протягом 16 років діяльності організація «Чайка» захистила права і законні інтереси більше 10 тисяч громадян, в тому числі через суди – більше 200. Посприяла створенню 11 громадських організацій і трьох коаліцій в Луганській області та в м. Києві. Успішно реалізувала 25 проектів, які посилили вплив громадськості на реалізацію прав людини та покращили правову ситуацію на місцях. Виступила одним з ініціаторів  громадської акції  «Громадянська комунальна самооборона», яка тривала у Луганську з 2006 р. по липень 2014 р. і  в рамках якої здійснювалося громадське представництво інтересів громадян у житлово-комунальній сфері.

«Чайка» успішно виконала 25 проектів. Останній проект, який виконувала «Чайка», був присвячений питанням захисту прав громадян у житловій сфері, коли була помічена тенденція до монополізації права на власність на комунальну нерухомість новоствореними управляючими фірмами ( такий пілотний проект «Моя домівка» здійснювався Управлінням ЖКГ у м. Луганську) і нами були виявлені механізми монополізації і позбавлення громадян права на власність на своє приватизоване житло. Проект залишився незавершеним за причини початку воєнних дій. Але тема залишається актуальною. В Києві в житлово-комунальній сфері розгортаються процеси, подібні тим, що були у Луганську, і які оцінені нами негативно.

нарада

            4. Діяльність організації у 2015 році

Діяльність організації продовжено на території України через місцеві осередки і опорні пункти «Чайка» у Луганській, Дніпропетровській. Чернігівській, Полтавській, Київській областях та у місті Києві, де проживають члени ЛОО Чайка» та її активісти.

 

Напрями діяльності організації збережені:

– захист прав та представлення інтересів, жінок, дітей, молоді, людей похилого віку, вразливих груп населення, до яких належать в даний час внутрішньо переміщені особи (ВПО), зокрема учасники АТ, волонтери. Основний напрямок –  сприяння інтеграції ВПО, реалізації їх прав і свобод;

–  громадянська просвіта,

– реалізація програм та проектів. Спрямованих а захист прав, інтересів та розвиток жіноцтва і ї родин.

 

На фото: один з форумів щодо прав переселенців у Києві, 2015 р.

“Чайка” представлена серед учасників.

 

Проведена діяльність і її результати:

  1. Ініційовано створення коаліції громадських організацій переселенців «Соборна Україна». Меморандум про співпрацю підписали 12 організацій  07 лютого 2015 р.
  2. Організовано серію нарад і обговорень учасників коаліції «Соборна Україна», сформовано концепцію і розроблено спільну Програму інтеграції ВПО, на базі якої були запропоновані проекти для громадських організацій. Вони проводять проектну діяльність з орієнтацією на створену спільну програму.

Робоча група - підготовка до Парламентських слухань3. Надано сприяння заснуванню нової організації «Правозахисна організація жінок-переселенок «Воля до життя», дата реєстрації – 03 березня 2015 р.

4. З 10 серпня 2015 р. ЛОО «Чайка» виконує проект «Станьмо сильнішими!»

Грант у сумі 45 тисяч грн. надано МБФ «Український Жіночий Фонд» для інституціонального зміцнення ЛОО «Чайка», прийняття нової стратегії, відкриття сайту.

Проект завершується за планом 10 березня 2016 р. , його виконання успішно просувається.

5. 17-18 жовтня 2015 р. За підтримки Українського Жіночого Фонду проведено збори ЛОО «Чайка» у Києві. На них було обговорено ситуацію, відповідно прийнято нову стратегію ЛОО «Чайка».

На фото: Одне з засідань коаліції, кінець 2015 р., Київ

 

  1. Взято участь у створенні важливих документів:

а) представник ЛОО «Чайка» і засновник у м. Києві  ГО «Житлова спілка переселенців» Морозов С. І. увійшов до складу Робочої групи з напрацювання урядової програми стосовно ВПО, де завдяки його участі прийнято весь 11 розділ програми по житлу.

Програма затверджена Постановою Кабінету Міністрів від 16 грудня 2015 р. № 1094   «Про затвердження Комплексної державної програми щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України, на період до 2017 року».

Комітет прав людини_створення робочої групи _14012016

б)  голова правління ЛОО «Чайка» Заливна Л. увійшла до складу робочої групи при Комітеті з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Верховної Ради України  з напрацювання Рекомендацій Парламентських слухань стосовно захисту прав ВПО. Парламентські слухання заплановано на 17 лютого 2016р.

7. Надано сприяння створенню програми забезпечення ВПО житлом  з боку громадськості: укладено списки ВПО, які готові оселитися у сільській місцевості, отримавши там житло і роботу одночасно.

8. Надано правову допомогу на рівні консультацій, роз’яснень, представництва інтересів ВПО в органах влади більше 100 переселенцям

 

На фото: засідання у Комітеті з прав людини, Верховної Ради,

січень 2016, з питання підготовки до Парламентських слухань

17 лютого 2016 р.

   5. Плани на 2016 р.

У планах на 2016 рік – реалізація стратегії ЛОО «Чайка», розгортання діяльності з посилення захисту прав, представлення інтересів та інтеграції ВПО, сприяння посиленню громадянського суспільства. Продовження діяльності по вирішенню питання з житлом для ВПО.

Детальніше див. Стратегія ЛОО “Чайка”

Голова правління                                                                                     Лариса Заливна