2 жовтня 2020 р. в Києві у приміщенні коворкінгу «Часопис» у Києві відбулася нарада експертів з питання забезпечення ВПО житлом.

В нараді взяли участь 17 експертів, у тому числі фахівці від 4 органів влади (Міністерства розвитку громад та територій України,  Міністерства у справах ветеранів, Комітету Верховної Ради з питань прав людини, Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА), Норвезької Ради біженців, Луганської, Одеської, Тернопільської, Київської (Вишгород, Ірпінь) областей, м. Києва, громадських організацій, юристів.

Метою наради було створення Робочої групи експертів з питань житла для ВПО, концепції Дорожньої карти щодо вирішення житлового питання ВПО, розроблення ініціативи проведення Парламентських слухань з питання реалізації прав людини ВПО, в першу чергу на житло.

Було представлені попередні результати моніторингу бюджетування житла для ВПО. Експерти поділилися своїми спостереженнями з місць.

Загальна оцінка  стану розв’язання житлової проблеми  ВПО  в Україні – негативна. Проте, позначились можливості її поступового вирішення та перспективні напрямки, по яких можна знайти нові і нестандартні рішення. В рамках Дорожньої карти  це належить перевести у форму нормативно-правових актів та практики.

Аналізувалися набутий досвід і можливості всіх суб’єктів, дотичних до проблеми житла для ВПО.

Зокрема, було відзначено, що в Мінрегіоні розробляється новий Житловий кодекс з врахуванням змін, які відбулися в країні протягом майже 40 років дії Житлового кодексу 1983 року. Також плануються зміни в Програмі дій Мінреінтеграції. На даний час проведено громадське обговорення Програми. Від громадських організацій надійшли ґрунтовні пропозиції. Експертів не влаштовує ставлення Міністерства до питань житла для ВПО. А саме, за 3 роки планується забезпечити житлом лише приблизно 500 сімей ВПО з використанням субвенцій. Державного бюджету Реалізація спільного проекту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» в рамках угоди між Кабінетом міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина надасть змогу забезпечити житлом ще 1500 осіб. Заплановано також розглянути фінансовий лізинг як метод прискорення отримання житла ВПО. Проте, потрібен додатковий аналіз цього напряму. В цілому, державної стратегії вирішення житлової проблеми ВПО не розроблено, а невеликі роздрібнені програми загальної ситуації не змінюють.

Тому експерти цілком обґрунтовано говорять про необхідність системного підходу до розроблення житлової стратегії і пакету програм на її реалізацію. Експерти запропонували визначити сильні і слабі сторони всіх суб’єктів процесу створення житла, забезпечити їх юридичну спроможність – в рамках чинної нормативно-правової бази і доповнення, удосконалення її.  Деталізувати потреби, спроможності ВПО щодо способу набуття і типу житла. Житло створювати як соціальне, тимчасове, стаціонарне – приватне, кооперативне, державне, комунальне, відомче. Передбачити оренду з викупом, купівлю державою недобудов.

Було розглянуто проект Закону про компенсацію за втрачене майно, який робить наголос на швидкості вирішення проблеми, залучення можливостей банків та міжнародних фінансових установ. Рекомендовано доопрацювати.

Було описано 2 перших кроки ВПО до створення свого житла.

Вирішено сформувати мережу експертів по житлу для ВПО, створити Робочу групу по розробленню Дорожньої карти, поданню Ініціативи щодо проведення парламентських слухань з питання житла та інших довготривалих рішень по ВПО. За результатами прийнято Резюме зустрічі.

 

 

Захід здійснено в рамках Проекту «Бюджетний сканер житла для ВПО» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією Уряду США

 

Лариса Заливна, менеджерка проекту