12 вересня у приміщенні Київської обласної державної адміністрації відбувся Круглий стіл «Комплексний підхід до розв’язання проблем інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Київській області: житло, робота, сильні громади, соціально-економічний розвиток».

Про що йшлося на Круглому столі 12 вересня по темі проекту.

Він був організований членами Комітету соціального захисту вимушених переселенців Громадської ради при Київській ОДА, учасниками проекту «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб: житло, робота, сильна громада, село майбутнього»
Цей проект виконується в рамках гранту, наданого Проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні»

Проведенню Круглого столу передувала напружена робота

Розпочалася вона ще в березні 23017 р.  До вересня вже було проведено масу заходів з вивчення ситуації щодо напрацювання підходів до побудови житла для ВПО у сільській місцевості:

  • Об’їхали 15 сіл в 7 районах, провели 5 зустрічей з представниками громад в селах, обраних для подальшого вивчення можливостей поселити 50 сімей ВПО.
  • Був проведений семінар-нарада з членами Громадської ради Київської ОДА.
  • Було вибрано село для можливого поселення, оглянуті землі, підписано попередню угоду про початок процесу передачі землі під житлове будівництво.
    Проведені переговори і підписано Меморандум з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву.
  • Були спроби домовитися з інвесторами, з фондами.

Зрештою, після пройдених етапів все зійшлося на обласній державній адміністрації, яка впливає на багато процесів, пов’язаних з вирішенням житлових питань переселенцями. Зокрема, має вплинути на подальше просування питання про будівництво на селі. Адже кошти на оформлення документації на землю під будівництво, на підведення комунікацій дає бюджет, це підпорядковано обласній владі. Конкурсний відбір інвесторів також проводиться на обласному рівні.

З огляду на такі важливі завдання для вирішення на користь ВПО, для участі у Круглому столі буди запрошені представники відповідних департаментів, управлінь.
Зокрема, в Круглому столі взяли участь: Мещан І.В., директор Департаменту соціального захисту населення, який вів Круглий стіл; заступник начальника Управління внутрішньої політики Теплюк І.М.; начальник відділу УВП Близнюк В.О.; заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Нестеренко Д.В.; Заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Бабенюк В.Г.; представник департаменту регіонального розвитку та ЖКГ Шевченко М.І., заступник директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі Дяченко Р.О, Директор Іпотечного Центру м. Києва і Київської області Марчук М.В. і нач. відділу цього Центру Станченко К.Л., Заступник начальника відділу організації і сприяння працевлаштуванню Київського обласного Центру зайнятості Панасюк К.М.; зав. сектором Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Стороженко С.Б.; Консультант Проекту Ради Європи Марущенко С.В.; керівник Програми МФ «Відродження» Лячинський С.С.; представники молодіжних та інших партнерських організацій, депутат сільської ради, учасники проекту – всього 30 осіб.

Метою заходу було напрацювання спільного бачення механізмів сприяння інтеграції ВПО по напрямках: житло, робота, приймаюча громада, спільний подальший розвиток і спільного плану дій сприяння у вигляді рекомендацій.

Всі сторони могли вільно висказатися, подати і обговорити пропозиції, взяти участь у дискусії.
В результатів були прийняті рекомендації, які додаються нижче.
ЛОО «Чайка» разом з Департаментом соціальної політики КОДА тримає під контролем їх виконання.

Даний захід і дана публікація зроблена в межах реалізації гранту, що наданий Проектом Ради Європи “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні.”.

Викладені під час заходу і в даній публікації оцінки і погляди є відповідальністю виключно Луганської обласної громадської правозахисної жіночої організації «Чайка» та не обов’язково відображають офіційну позицію Ради Європи

Дивиться рекомендації нижче: