1. Ситуація, що складається в сільській місцевості, через яку пройшли бої.
Правозахисна жіноча організація  “ЧАЙКА” продовжує допомогу у здійсненні прав соціально вразливих людей, передусім жінок похилого віку, яких у селах набирається до 80%.. В нинішній ситуації це люди, у яких зруйновано або пошкоджено житло. За попередніми підрахунками, станом на червень 2022 р.   в Україні зруйновано або пошкоджено 116 тис. житлових будинків, у яких мешкали близько 3,5 млн людей. Всі розуміють, що треба житло відновлювати. І це відновлення починається з подання заяви на ремонт або заяви на забезпечення новим житлом в разі його знищення під час боїв. Процес складається з декількох етапів. Все починається з заяви до місцевої влади про житло. І тут перший камінець спотикання,: заяву має подавати власник. Далі: право власності треба ще  довести документами. А що робити, коли документи не збереглися? Або батьків вже немає, і треба оформляти спадщину. А скільки людей невідомо де!  Виникає багато складних ситуацій. Яку заяву подавати, які документи і як відновлювати? Як оформити спадщину? До кого конкретно йти ?  Всі йдуть до місцевої ради, при якій працюють відповідні спеціалісти. Зараз це називається ЦНАП — Центр надання адміністративних послуг. Не всі люди можуть добратися до ЦНАПу – він один на все  ОТГ. наприклад, на таку велику, як Бородянська ОТГ – 31 село! А автобуси ходять рідко, місцями  взагалі скасовані маршрути. Проїзд подорожчав. Сили з віком залишають людину. І сидять наші люди похилого віку або  люди з інвалідністю у себе вдома, не знаючи, звідки чекати на допомогу.. Саме таким маломобільним людям старшого віку і надає “Чайка” інформаційно-документальну підтримку. Тим більше, що новий метод подання документів – через смартфон і додаток “Дія” залишається неосвоєним людьми старшого покоління: не всі мають смартфони, а якщо і мають, то не  вміють скористатися.
2. Що робить “Чайка” для покращення ситуації?
Учасниці організації “Чайка” протягом трьох місяців будуть інформаційно допомагати літнім людям Бородянської ОТГ з питань відновлення  зруйнованого або пошкодженого житла. Цей Проєкт підтримано Українським жіночим фондом за фінансуванням Уряду Канади.
“Чайка” сформувала бригаду для виїздів у села до маломобільних, соціально незахищених людей. . У складі бригади 2 юристи, правозахисники, соціолог, є консультанти на складні випадки. В першу чергу учасники проєкту виїжджають до найбільш зруйнованих сіл: Загальці, Нова Буда, Поташня, Дмитрівка, Озірщина, і звісно, Бородянка, яка має віддалені і дуже постраждалі території, як наприклад “Старики”.
Боляче було дивитися на руїни, на людей, у яких пропало стільки праці, які втратили умови для спокійної старості. Ми в бесідах з ними виясняємо, чи дійсно люди вже подали документи на відновлення, чи мають акти обстеження на руках або  яких документів не вистачає. Даємо поради, як їх відновили, розбираємося з проблемами, які виникають майже на кожному кроці. І передусім, бачимо горе людей, заспокоюємо їх, доводимо, що треба пройти цей перший етап – подання документів.  А потім буде перевірка стану житла і вияснення потреб у ремонті або наданні нового, тимчасового житла. Для цього вже прийде спеціальна комісія. На основі її висновків будуть складатися плани і проєкти. А потім… Потім треба якнайшвидше приймати закони, які вирішують саме такі ситуації, пов’язані з війною.
 3. Про користь інформації для виживання в суворих умовах
Інколи до інформаційної допомоги ставляться скептично, мовляв,  допоможіть матеріально, а інформацію ми самі знайдемо. Але ж мова йде про літніх людей (мешканців), в яких може взагалі не бути близьких людей, які б допомогли впоратися з оформленням заяви та інших документів на відшкодування втрат через бойові дії.
Свою експедицію 22 липня в рамках проєкту ми розпочали з села Загальці Бородянського району (2199 жителів), яке розташоване за 10 км від Бородянки на трасі Київ – Ковель. Через розташування села тут під час активних бойових дій було спекотно, – розказав нам староста Сергій Петрович Недашківський, – в Загальцях найбільше зруйнованого житла по Бородянському району (100 будинків повністю зруйновано).
Ми виробили певні процедури обстеження наших бенефіціарів щодо консультування, але ж без історій за яких умов відбулося руйнування, як це вплинуло на людину, бачення перспектив щодо відбудови – ніяк не впоратись. Сумні історії, – серце стискається. А про перспективи відбудови – це в основному не про важку роботу, а про нестачу будівельних матеріалів (лісу, цементу, металочерепиці). Бо всі розуміють, що фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого майна від держави чекати нескоро. Люди почали отримувати акти від комісій, які реєстрували пошкодження або руйнацію.
Оскільки осінь прийде вже через місяць, то крівля має бути над головою. Тому люди й шукають можливості відбудуватися якнайшвидше своїми силами. Але… Але якщо є у кого зайняти гроші (які потім віддавати), якщо є родичі. Ми ж зустріли літню жінку, їй 85 і нікого в неї з рідних немає. Стоїть її розбита хата, а поряд модульне житло манесеньке впритул до хати, яке не пристосоване для холодної зими. А вона хвилюється, якби не злягти, а зберегти сили…
Наче все просто – проконсультувати на тему ХТО подає заяву, ЩО подається (які документи), ЯК подаються документ, ХТО розглядає ці документи, ЯКІ документи є результатом розгляду (попадають в Реєстр), чи є кому допомогти (родичі, соціальні працівники), чи треба зв’язатися з виїзним ЦНАП та узгодити дії щодо інформування та документального оформлення права на відновлення житла тощо… Але завжди поряд йде інше питання – це виявлення потреб літніх людей у відновленні житла, і власне, саме відновлення житла: хто ремонтує або будує, за який кошт, в якому порядку. Про це чекайте на подальші наші репортажі.
 На фото: 1. Бесіда у дворі: будинок зруйновано, поки виручає модульний будиночок. 2. Зустріч зі старостою Сергієм Петровичем: розташувались в амбулаторії, тісно, але робота кипить. А все ж де взяти будівельні матеріали? 
25
Охоплено людей
5
Взаємодія
Просувати допис
1