Член правління Аннусова В.А. проводить для селян с. Берестянка онлайн лекцію Їжа, яка допомогла вижити українцям в голодні, безхлібні роки (1)

Луганська обласна громадська правозахисна жіноча організація «Чайка» відновила свої сили після повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну у 2022 році, продовжила свою роботу, опанувала і втілила нові підходи до захисту прав людей, які постраждали внаслідок гарячої фази війни.

Протягом 2023 року зусилля були зосереджені на 2 напрямках:

1.      Відновлення і посилення спроможностей ЛОО «Чайка.

2.      Надання правової допомоги жителям Бучанського району, які постраждали внаслідок війни у 2022 році через пошкодження і знищення житла російськими окупантами.

Перший напрям:  Відновлення і посилення спроможностей ЛОО «Чайка.

Трохи історії. Кількісний склад.

Організація «Чайка» до 2014 року мала у складі понад 200 осіб, не враховуючи активу навколо «Чайки» в особі Незалежних профспілок гірників в 4 регіонах Луганської області ( до 2 тисяч активних членів НПГ), також 23 партнерських організацій та ініціативних груп неформального об’єднання «Правова Луганщина»,  яке сформувалося у 2012-2013 роках під проводом ЛОО «Чайка» навколо ідеї розвитку та посилення місцевого самоврядування, також  протидії корупції – в основному у житлово-комунальній сфері ( понад 300 осіб). Захист прав людини проводився на всіх рівнях – від акцій протесту до участі в засіданнях профільного Комітету Верховної Ради України. (фото 2)

Війна  і організація «Чайка».

Війна перебила налагоджену діяльність. У 2014 році у зв’язку воєнними діями і з окупацією  частини Луганської області і самого Луганська ЛОО «Чайка» втратила понад 90%  свого складу, перемістилась до Києва. Склад поступово частково відновився, до 2022 року в організації було 23 особи та 15 волонтерів. Проте, гаряча фаза війни у 2022 році знову призвела до вимушеної міграції, у зв’язку з чим   «Чайка» втратила 10 членів організації, у тому числі тих, хто пішов з життя. Частина людей виїхала разом з сім’ями за кордон або до інших, більш спокійних областей України. Активісти «Чайки» проживають у Чехії, Франції, Німеччині, Нідерландах, в  інших країнах, також в інших регіонах України: Чернігівська, Черкаська, Дніпропетровська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Вінницька, Київська, Луганська  області.  Протягом 2023 р . деякі члени організації повернулися з-за кордону назад, до організації вступили 5  нових осіб.

Станом на 01.01.2024 р. в ЛОО «Чайка» перебуває на обліку 17 осіб, є декілька кандидатів на вступ до організації та 5 волонтерів, зокрема, молоді.

Статутна діяльність.

Чайка бере участь у засіданні Комітету з прав людини Верховної Ради України

Місія Організації  – сприяння оновленню Української держави на більш високому цивілізаційному рівні  шляхом зосередження зусиль жіноцтва у сферах захисту прав людини, посилення громадянського суспільства, сприяння розбудові незалежної, суверенної, демократичної, правової, соціальної держави.

Мета Організації – об’єднання зусиль жіноцтва для захисту своїх жіночих, соціальних, економічних, духовних, культурних та інших прав та інтересів жінок, а також їх родин.

Мета досягалася шляхом виконання комплексу заходів.

Організаційні заходи. Протягом 2023 керівництво ЛОО «Чайка» обновилося. Проведено  2 загальних зборів ЛОО «Чайка», присвячених діяльності в умовах воєнного стану, та оновленню керівництва організації за рахунок молодих кадрів.  На зборах 16 жовтня 2023 р. головою ЛОО «Чайка» була обрана Яременко Ірина Вікторівна.  Було проведено 4 засідання Правління , на яких  розглядалися  поточні питання діяльності організації, проводились  заняття з історичного минулого  України, заняття з безпеки громад. Також розглядались і затверджувались кандидатури керівного складу проектів.

Заходи відповідно до Статутних завдань. Допомога жінкам, соціально незахищеним людям в їхніх потребах у захисті прав людини. Постійно і щоденно надається допомога в оффлайн/онлайн форматі. Протягом 2023 року прийнято понад 100 звернень по телефону з різних приводів: соціальна допомога, гуманітарна допомога, психологічна допомога, вирішення проблемних питань з дітьми, допомога у створенні проєктів (пройшли), пенсійні питання, пошук безвісті відсутніх, затримки на кордоні, виправлення помилок записів, що мають юридичне значення, робота транспорта, тощо.

Фото 1. Член правління Аннусова В.А. проводить для селян с. Берестянка  онлайн лекцію “Їжа, яка допомогла вижити українцям в голодні, безхлібні роки 32-33- го.”

Особливості поточного моменту – поява нових цільових груп і пріоритетів:

Представники USAID відвідують Громадський центр сприяння доступу до правосуддя 2023-12-02 (3) 

1) Допомога соціально незахищеним громадянам та їх сім’ям незалежно від місць їх перебування – в Україні, Німеччині, Польщі  – у зв’язку з труднощами їх адаптації. (Цей напрямок очолює член правління Агєєва А.Л.).

2) Робота над поглибленням самосвідомості українців і відкриття замовчуваних сторінок історії України – від  відновлення українських побутово-мистецьких традицій до посилення виховної роботи з молоддю. (Ці напрямки очолює член правління Аннусова В.А.).

3) Питання житла для ВПО в сільських громадах (Напрямок започаткувала член правління Бабенко Л.О.).

4) Посилення юридичної, правничої  допомоги постраждалому населенню шляхом включення організацій громадянського суспільства до місцевих правових асоціацій /мереж / і забезпечення доступності правової допомоги до маломобільних і малоспроможних груп населення (Заливна Л.М.).

5) Гуманітарна і психологічна та інша комплексна допомога постраждалим (Яременко І.В., голова правління).

6) Викладання української мови за кордоном (член правління Рєзнікова І.О.

Фото 3. Фото 3. Представники USAID

Другий напрям: Надання правової допомоги жителям Бучанського району, які постраждали внаслідок війни у 2022 році через пошкодження і знищення житла російськими окупантами.

Чоловік з інвалідністю отримав не тільки консультацію юриста, але й новий інвалідський візок за підтримки БФ Пульс добра.

Реагування на виклики часу і події в державі. ЛОО «Чайка» оперативно відгукнулася на виклики часу і всім складом спеціалізувалася на наданні системної правової, юридичної допомоги  маломобільним жителям та іншим уразливим групам населення, що постраждало від  збройного вторгнення військ РФ, починаючи  з лютого 2022року і в наступні роки.  Робота проводиться разом з запрошеними висококваліфікованими юристами. Члени «Чайки»  разом з юристами беруть участь у процесі надання допомоги і організації правового супроводження жителів зі складними юридичними проблемами, а отже складними дорожніми картами (алгоритмами) дій цих людей для вирішення питань компенсації за пошкоджене та знищене житло, а згодом вже і відшкодування більш широкого кола витрат.

Проєктна діяльність.  ЛОО «Чайка» з 27 червня 2023 р. розпочала проєкт «Напрацювання механізмів покращення якості, доступності юридичних та інших послуг та розширення шляхів досягнення справедливості для соціально вразливих і маломобільних груп на звільнених територіях Бучанського району (Громадський центр сприяння доступу до правосуддя)».

Цей проєкт  став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

Фото 4. Комплексна допомога. Людині з інвалідністю надали юридичну консультауію і привезли новий візок.

Тривалість проєкту – 12 місяців. У проєкті було визначено  мету  – покращити доступність  та  якість  юридичних, правових послуг для вразливих, маломобільних груп населення звільненого Бучанського району шляхом наближення до них можливостей і послуг системи юстиції, правозахисту, інших служб за допомогою створеного Громадського центру сприяння доступу до правосуддя. Була забезпечена виїзна допомога вдома особам цільових груп у 5 з 12 територіальних громад  Бучанського району: Бородянській, Бучанській, Гостомельській, Дмитрівській, Макарівській, в яких проживає понад  40% населення району.

В ході проєкту був сформований інноваційний механізм наближення юридичної, правової  та іншої необхідної допомоги до соціально вразливих груп сільського населення, житло яких було зруйновано або пошкоджено в ході воєнних дій та окупації Бучанського району.

Буда-Бабинецька Зустріч юриста з групою постраждалих. Роз’яснення законодавства щодо порядку отримання компенсації(5)

Була створена основа інноваційного механізму – Громадський центр сприяння доступу до правосуддя з комплексом функцій. Він включав три функціонально пов’язані між собою структури: Мобільну громадську приймальню, Стаціонарну громадську приймальню,  Гарячу лінію.  По Гарячій лінії можна було отримати консультацію юриста або правозахисника (помічника юриста),  записати виїзд юриста Мобільної громадської приймальні до себе за місцем проживання. Після надання допомоги Гаряча лінія служила  для моніторингу справ вирішення проблеми даної людини, адже у складних ситуаціях часто треба було здійснити декілька дій – кроків на шляху до вирішення проблеми. Більш спроможні люди могли прийти до  юриста Стаціонарної громадської приймальна на прийом, також вирішити питання з органами місцевого самоврядування, їх різними службами і відділам. Після надання допомоги правозахисниками проводився моніторинг ходу вирішення питання відповідно до прописаного юристом алгоритму, в необхідних випадках забезпечувалось правове, юридичне супроводження людини.  Така тривала допомога знадобилась для 40% осіб цільової групи. фото 5. Юрист на виїзді до сільських жителів дає роз’яснення про порядок компенсації.

В результаті конкретну допомогу отримали 1162 особи. Корисну інформацію через ЗМІ, проведення заходів і розповсюдження листівок отримали близько 30 тисяч осіб. За даними контрольного опитування, задоволені наданням допомоги та отриманими результатами 95% осіб. Також було сформовано колектив фахівців – ентузіастів,  які  готові поширити свою діяльність на всі 12 громад Бучанського району, розвинути партнерські відносини з  членами юридичної спільноти у правовому просторі Бородянки, Бучанського району,  Київщини і сусідніх областей, які мають руйнації від ворожих обстрілів. Ідеї людиноцентризму, закладені до інноваційного механізму, отримують розвиток. На основі напрацювань буде створено Посібник “Особливості організації юридичної допомоги з питань компенсації за пошкоджене або зруйноване житло на деокупованих територіях Бучанського району”.

6 – фото листівки, яка поширювалсь на виїздах.

Участь представників ЛОО «Чайка» у Робочих групах: а)   Технічна Робоча група «ТРГ Житло. Земля .Власність (HLP TWG)» при Норвезькій раді біженців ( Платформа Шелтер кластер) у напрямку розроблення питань забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та інших постраждалих від вторгнення російських військ в Україну у 2022 р., зокрема через Бучанський район. б) Робоча група «РГ-2 Свобода. Юстиція. Права людини» у складі Української сторони Платформи Громадянського суспільства Україна – ЄС. Ми сприяємо посиленню співпраці та інтеграції України з ЄС.

Наші завдання на 2024 рік: продовження діяльності у зазначених напрямках, посилення роботи з учасниками АТО, жінками з ВСУ, молоддю, продовження захисту прав соціально вразливих груп населення. Покращення  матеріальної і нормативної бази організації, розгортання експертної роботи, розвиток партнерських зв’язків, передання досвіду іншим організаціям, які вирішують подібні проблеми допомоги постраждалому населенню (зокрема, у Чернігівській, Сумській областях).

На роботу Громадського центру сприяння доступу до правосуддя у 2023 році було витрачено

916 700 грн. Фінансовий звіт додається.

ФІНАНСОВИЙ ЗВІТ ЛОО «ЧАЙКА» за 2023 рік.

ТУТ Звіт ЧАЙКИ  до податкової