Це четверта частина в якої ми розглянемо прикладні питання інтеграції: побудова відносин переселенців з приймаючую громадою та місцевою владою. Деталі далі в статті.

Частина 4. Громада і влада

Громада і влада – суб’єкти складної системи відносин в отриманні землі, сприянні соціальній та економічній, духовній та психологічній інтеграції ВПО.
Становлять окремий блок роботи для вирішення важливих питань: а серед кого і в якій якості будуть жити новоприбулі мешканці з числа ВПО.

Як ВПО працювати з громадою:

Ми об’їхали села, побували у 15 сільрадах, переговорили з керівниками, послухали їх думку і попередні усні відповіді щодо землі і будівництва поселення ВПО ( котеджі економ-класу, деінде – варіанти соціального житла у вигляді будинку малої поверховості). Залишили заяви на виділення землі, щоб отримати письмові відповіді. Голови ділилися з нами своєю інформацією, інколи – наболілим. Всі – приємні люди, майже у всіх загальна проблема: потрібні гроші на соціальну інфраструктуру, якщо б ви привели інвестора. Ми цього інвестора шукаємо досі, бо йому, інвестору, багато що заважає наблизитись до людей, ради яких він працює. Ми – його майбутні трудові кадри: якщо він створить робочі місця, на яких ми і жителі села, в якому ми побудуємось, будемо працювати.
У обраних нами найбільш перспективних селах ми провели зустрічі з представниками місцевої громади, презентували наш проект. У трьох селах це пройшло на сесіях сільських рад, в одному – у вигляді зборів представників громадськості, в одному – як низка зустрічей з представниками громади, які впливають на економічне життя села і його розвиток і зацікавлені у співпраці з ВПО.
Які правила згодом були напрацьовані, щоб зустріч у селі була корисною і ефективною? Ділимось нашим досвідом з колегами.

1.Необхідно в першу чергу познайомитися з головою села, з депутатами, знайти знайомих, які проживають в селі або добре знають його, хоча, можливо, і не проживають в ньому. Тобто, сформувати такий собі значимий для села і для вас актив, спільну робочу групу.

2.Зробити запит щодо соціального портрету жителів села .(Ми додаємо знизу як приблизний зразок того, як потім обробляти цей запит. – вже заповнену таблицю з переліком запитань і оцінкою).
Порівняти отримані дані з такими ж характеристиками групи осіб 50 сімей ВПО, які мають намір жити в цьому селі, бо вже й на мапі подивилися, вже й інформацію в інтернеті зібрали, склали якесь уявлення.

3. Дуже радимо проглянути в інтернеті інвестиційний портрет району, села, поблизу розташованого містечка тощо.
Це допоможе зорієнтуватися:
• щодо жителів села – чим живуть, які ресурси мають,
• щодо можливостей самого села, району,
• щодо інвестора (якого все одно доведеться шукати),
• щодо можливостей власного бізнесу.

4. Проаналізувати все і визначити свої очевидні плюси, які прийдуться до вподоби і потрібні приймаючій громаді.
Виявити її плюси, які можна буде, як і ваші, використати в плануванні подальшого розвитку – чи то для покращення соціальної сфери ( це для села завжди бажані речі), чи то для відкриття якоїсь майстерні, справи, налагодження виробництва, чи то пропозиції малому чи великому інвестору. Також виявити можливості працевлаштування на місці, в районі, у ближньому місті, в організації, на відстані.

5. Радимо зробити презентацію вашого проекту забудови на зборах громади, зібранні активу, на сесії місцевої ради, краще зі слайдами, відеоматеріалами. Через них розказати про групу ВПО, про бажання, можливості, плани. Така презентація позитивно впливає на ваші відносини з цим селом, з його людьми, і підтримує позитивний імідж переселенців.

6. Наголошувати на зустрічах в громадах на тому, що переселенці нічого у місцевих жителів не відбирають:
• не тіснять їх у черзі на квартири
( бо все робиться на спеціальні кошти для ВПО, в основному, за рахунок міжнародної допомоги, не чіпаючи бюджету для потреб населення)

• не відбирають у них місця в дитячих садочках, в школі, на роботі
(навпаки, створюють нові робочі місця і собі, і селянам через нове виробництво, нові види роботи, дають з своїх людей спеціалістів для тих же садочків, шкіл, медичного обслуговування, в заклади культури, посилюють громадський сектор, завозять електронну техніку для учнів тощо)

• не є дармоїдами і неробами
(ВПО – трудівники, працюють 92% працездатних і певна частина пенсійного віку ВПО. ВПО працелюбні, працюють на складних роботах, відчутно поповнюють надходження до місцевого і державного бюджету для посилення можливості виплат тих же пенсій, соціальної допомоги жителям в даній місцевості. Це можна довести на цифрах на прикладі когось з ВПО: скільки заробив, скільки податків виплатив, який доход приніс району. Перевірено на наших прикладах, справляє позитивне враження)

• не забирають їхніх пенсій, ліків, зарплати, соціальних виплат
( кошти на це йдуть в район і доходять до приймаючої громади додатково за кожним переселенцем кожному відповідно до призначених йому соціальних виплат)

• ВПО не сепаратисти, а патріоти України, вистраждані, витривалі
(своїм життям, тим, що відмовилися бути під чужою владою, довели свою вірність Україні; 1/3 українських військ в АТО складаються з вихідців з Донбасу. І їм ніде їхати по завершенні служби, окрім як вглиб України. Це наші з вами захисники).

Як ВПО працювати з владою:

1. На зустрічах з головою, членами виконкому, місцевими депутатами говорити про свої позитивні можливості, про економіку, інвестора, додаткове житло, міжнародну допомогу. Що все це йде в бюджет місцевий, державний. Що ресурсу громади – земельній ділянці відповідає ресурс ВПО: трудова сила, нові спеціалісти в селі, додаткові кошти з держбюджету на прокладання і супутній ремонт комунальних мереж, на нове житло. Все супроводжувати розрахунками.

2. В районі треба звернутися до голови РДА і голови райради, познайомитися з ними, розказати про свій проект, презентувати його на зустрічах з активом, депутатами райради, відповісти на всі питання – зручні і незручні.

3. Як ВПО працювати На зустрічах:

• Будьте відкриті, відверті
• Не говоріть неправди
• Любіть і поважайте людей, які вас приймають, ставтесь шанобливо
• Розкажіть про свою програму будівництва житла в селі, програму інтеграції ВПО в районі,
• Затвердіть програму рішеннями органів влади і місцевого самоврядування
• Виступіть у місцевих ЗМІ. Це буде сприйнято дуже добре
• Якщо вас хтось під час заходів образив, переведіть все в гумор.

4. Робота на рівні області:

В області треба довести до керівництва ОДА і облради, також громадської ради ідею вашого проекту, отримати схвалення під час особистого прийому у голови, його заступників, начальників відповідних департаментів та управлінь, найближчими до теми переселенців, інтеграції, житла, а саме ( назви дані в редакції Київської ОДА, в інших місцях можуть бути іншими) :
• Департаменту соціального захисту населення,
• Департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства,
• Департаменту економічного розвитку та торгівлі ( тут ховаються інвестиції!),
• Департамент фінансовий.

5. Не забувайте місцеве відділення Держгеокадастру, благодійні фонди, особливо Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, які можуть допомогти вам грошима, також інші служби.

6. Варто вийти на місцевих підприємців, бізнесменів. Вони будуть раді вам як помічнику, партнеру, але не як прохачу чи конкуренту.

7. Вийдіть на місцеві житлово-будівельні кооперативи, на обслуговуючі кооперативи, також асоціації місцевих виробників (наприклад, фермерів) . Можете від них отримати допомогу, яка стане для вас основним надбанням у вирішенні житлового питання.

8. Намагайтесь з якомога більшою кількістю служб підписати Угоду або меморандум про співпрацю.

9. Будьте у дружніх сосунках зі ЗМІ.

Тобто, секрет успіху роботи з громадою і владою полягає у доброзичливості підходу до людей, у конструктивізмі, у підтвердженні економічними розрахунками, у знанні можливостей і призначення структур і посад, з якими вийдете на контакт, у знанні ситуації, у реальній спроможності ВПО створити позитивний внесок в розвиток району.

Подаємо заповнену таблицю синергії потреб і потенціалу ВПО і Громади для презентації в громаді на прикладі реального, обраного нами села:

Таблиця об’єднання потенціалу жителів села ХХХХ і ВПО, які виразили наміри побудувати житло, жити і працювати в селі ХХХХХ

Громада с. ХХХХХХ 50 сімей ВПО Синергія, наскільки дана група ВПО підвищує можливості даної громади
1.               Кількість жителів у селі, по вікових групах Кількість ВПО: сімей 50, осіб 174 174: 953 х 100% =  ↑  18%
26%165 дітей (віком до 16 років),

246 молодь (16-34роки),

 

272 працюючий середній вік (34-65),

 

 

270 пенсіонери (старші 65 років)

 

 

 

 

 

 

РАЗОМ 953 особи

23

46

 

82

 

 

 

23

 

 

 

 

 

 

174

Поповнення молоддю на

(23+46) : (411=   ↑     16,8%          

 

Поповнення трудовими ресурсами ↑   30%

 

 

Співвідношення частки пенсіонерів у двох групах 28% : 13%

В об’єднаній громаді (270 +23) : (953 +174) = 26%

Результат: ↓ 2% зниження долі пенсіонерів за рахунок влиття більш молодої демографічно групи ВПО

Громада стає демографічно сильнішою

2.               Кількість місць у дитячому садочку
 в садочку 25 дітей ( за потреби можливо збільшити до 200 дітей) 4 Додаткового навантаження немає
3.      Фактична кількість учнів у школі і на скільки учнів розрахована школа

учнів 105, школа розрахована на 400 учнів

12 Додаткового навантаження немає
4.               (Якщо є дані) – кількість студентів з села ХХХХХ на даний час
114 студента 5 ↑ 4,4%
5.               Які навчальні заклади (або їх філії) діють на території села Барахти
НВК(навчально виховний комплекс) в с. ХХХХХХ  (школа поєднана з дитячим садочком) Учителів 5

Викладачів вузів 2

Психолог 1

Тренер -1

Додаються 8 спеціалістів для навчальних закладів: школа, ВНЗ ІІ-ІУ ст.

Посилюється потужність соціальної сфери за рахунок прибуття спеціалістів

6.               Наявність у селі закладу охорони здоров’я для надання медичної допомоги
Діюча амбулаторія АЗПТСМ (амбулаторія загальної практики сімейної медицини) Лікар – 1

Медичні сестри – 3

Фармацевт -1

 

Додаються 5 працівників у сфері охорони здоров’я

 

Покращується медичне обслуговування за рахунок прибуття спеціалістів

7.               Якими силами надається швидка медична допомога
Мед. персонал амбулаторії (точну кількість персоналу не зазначено) Медпрацівники поповнюють нестачу кадрів, можуть працювати в амбулаторії, на дільниці
8.               Скільки жителів села отримують постійне лікування за рахунок бюджету (інсулінозалежні хворі на цукровий діабет, онкологічні хворі, хворі на туберкульоз в активній фазі, інші хворі)  5  хворих на цукровий діабет, інсуліну не приймають ↑ в 2,25 рази хворих без додаткової потреби в інсуліні

 

4 інсулінозалежних людини
9.               Яким чином організовано соціальне обслуговування  пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян
1 соціальний працівник (офіційне працевлаштування від районної служби) обслуговує одиноких пенсіонерів 1 соціальний працівник

Працівник Карітас -1

↑ в 3 рази кількість працівників для соціальної допомоги

Покращується надання соціальної допомоги

10.            Кількість працездатного населення у с. Барахти
272 людини 82 людини +пенсіонерів працюючих – 5 Частка працездатних в громаді 242: 953 = 25,4%

Частка працездатних в групі ВПО 82:174 = 47%

Після влиття ВПО:

Частка працездатних в об’єднаній громаді: (242+ 82) : (953+174) = 28,7%

Приріст працездатної частини об’єднаної громади на 12,9%

Розрахунок: (28,7 : 25.4 х 100%) – 100%

Економічний потенціал громади зріс за рахунок влиття працездатних ВПО

11.            Кількість безробітних в селі ( офіційні дані)
Невідомо, (велика кількість має не офіційне, або сезонне працевлаштування в районі та в м. Києві) немає Безробітних немає
12.            Основні місця роботи працездатного населення
Різна сфера діяльності в селі, в районі, по області Різні сфери діяльності, зростання потужності і значення села Серед ВПО багато різних спеціалістів, які можуть працювати в селі, в районі і районному центрі, на нових підприємствах.

 

Зріс трудовий потенціал  об’єднаної громади, готовність до нових видів діяльності

13.            Заклади культури у с. Барахти
Будинок культури на 400 глядачів, бібліотека на 40 читачів, музей 50м², сучасний великий спортзал (висота стелі 12м) Посилюється робота закладів соціальної інфраструктури
14.            Які професійні та громадські організації діють на території с, Барахти
ГО «Козацька Рада», ГО «Пасічників», ГО «Риболовів» Жіноча правозахисна організація «Чайка», організація «Воля до життя» Зростає потужність громадського сектору
15.            Потреба у спеціалістах в галузях: медицина, освіта, культура, соціальна робота, сільськогосподарське виробництво,  інші галузі В громаду приходять  спеціалісти відповідно до потреби
Є потреба в працівниках всіх галузей, при збільшені чисельності населення за рахунок переселенців потреба значно зростає 1 музикант Культура і інші галузі соціального та виробничого спектру  отримують додатково спеціалістів
16.            Які галузі та види діяльності в селі місцева влада вважає перспективними
Приватне підприємництво, створення дрібних екологічних підприємств та інші види виробничої діяльності із створенням нових робочих місць, сільськогосподарське виробництво 2  підприємця, 1 біолог Додається 1 спеціалісти до еколого-сільськогосподарського напрямку, зростає приватне підприємництво 
.
17.            На яку конкретну допомогу жителям села має надію сільська рада від переселенців?
Залучення державного та закордонного фінансування на розвиток інфраструктури села, створення робочих місць, розвиток дрібного та середнього бізнесу Потенціал дозволяє,

маркетолог – 1, кравчиня – 1, агроном – 1, зоотехнік – 1, дизайнер -1, продавці – 2

 

Зростає на 7 осіб кількість спеціалістів потрібних спеціальностей, у тому числі нових для перспектив розвитку села
18.            До вирішення яких проблем села могли б підключитися переселенці?
Залучення державного та закордонного фінансування на розвиток інфраструктури села, створення робочих місць, розвиток дрібного та середнього бізнесу Потенціал дозволяє практично до всіх, передусім виробничого плану та творчі професії

міжнародник -1, журналіст – 3

З’являються види діяльності, орієнтовані на інтеграцію в сучасний світ,  т. ч.  до ЄС
19.            Яку ще інформацію чи які питання хотіли б додати  представники кооперативу ХХХХХ до укладання цільової програми інтеграції ВПО у селі ХХХХХХ?
Яка кількість людей з переселенців (працездатного віку) має бажання працювати, як в будівельній галузі в разі проведення будівництва житла для переселенців. (можливо є інженери, проектанти, люди з освітою чи досвідом будівельних професій, водії) Економісти – 12, інженери – 15, бухгалтери – 7, водії авто – 2, автослюсарі – 1, будівельник – 3, робочі – 4, юрист – 2, менеджер – 7,

ІТ -спеціалісти – 4

Радіотехнік -1

З’являється потужна група 58 спеціалістів, які можуть працювати в будівельній галузі та обслуговуючих її сервісах, в інших галузях промисловості, в перспективних напрямках (ІТ, радіотехніка )
Потенціал 50 сімей переселенців як майбутнього ресурсу села ХХХХХ  – додається

Висновки: громада села приймає потужний потенціал ВПО, який може стати ресурсом корисних для розвитку села видів діяльності і для прориву у сучасний світ.
Вплив – виключно позитивний.
ЛОО «Чайка»

Дана публікація зроблена в межах реалізації гранту, що наданий Проектом Ради Європи “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні.”.
Викладені у ній оцінки і погляди є відповідальністю виключно Луганської обласної громадської правозахисної жіночої організації «Чайка» та не обов’язково відображають офіційну позицію Ради Європи